Nybegynnertips

Som ny student i en ny by, eller gammel student i gammel by eller ny student i gammel by - uansett hva du er, så er det greit med noen tips og triks og råd i den nye studietilværselen!

nutrixlogo_edited1

Faddergrupper

Etter Immatrikuleringsseremonien og informasjonsgjennomgang i forelesningssalen vil dere bli delt inn i faddergrupper. Du kommer til å tilbringe mye tid sammen med faddergruppen din (og andre faddergrupper) de første to ukene, så her har dere mulighet til å bli godt kjent med hverandre! OG IKKE MINST bli veldig gode venner!

Semesteravgift og studentapp

Når du har takket ja til studieplassen vil du motta et brev med en firesifret PIN-kode som skal anvendes på Studentweb. Her skal du betale semesteravgift og bekrefte utdanningsplanen din. Når du har betalt semesteravgiften vil du kunne motta lån og stipend, samt tilgang til studentmail og studiebevis. Studentbeviset kommer i form av en app, som du finner på App Store eller Google Play under navnet "Studentbevis".

Pakkeliste til Trondheim

De første dagene/ukene i ny by kan være hektiske! Du kjenner få og vet ikke hvor noen ting er... For å slippe ytterligere stress kommer det her noen tips om hva som er lurt å ta med seg til Trondheim:

  • Laken til togafest (ikke stretchlaken, viktig)
  • Generelt alle kostymer du får med deg, temafest er veldig populært!
  • Penklær til fest og ball
  • Regntøy!!
  • Sabla godt humør!

Studentbevis

Når du har betalt semesteravgiften kan du få studiebevis. Dette blir det mulighet for å anskaffe i løpet av de første skoledagene under fadderukene. Studentbeviset brukes som adgangskort til ytterdører, grupperomdører og datasaler, til printere og som lånekort.

Linjeforeninger

De fleste av NTNU sine studieprogrammer har linjeforeninger, der flere av dem har over hundre år gamle tradisjoner. Nutrix, som er linjeforeningen til sykepleie, er en nokså ny linjeforening - vi er dermed med å forme linjeforeningen og dens tradisjoner. Etter fadderukene vil det holdes generalforsamling med linjeforeningen, og det vil også være mulighet for å stille til valg til flere stillinger.

Lånekassen

Når du har betalt semesteravgiften kan du søke om å få studielån. Vi kan anbefale å betale semesteravgiften så fort du har bestemt deg for å takke ja til plassen og har registrert deg på studentweb. Det kan nemlig være opptil 8 ukers venetid hos Lånekassen, derfor bør du være tidlig ute med å søke. Gå inn på www.lanekassen.no og følg instruksjonene du får der.

Kjøp av bøker

Som student står du selv til ansvar for å kjøpe nødvendige pensumbøker. Disse bøkene finner du på Akademika-butikkene som er på de ulike campusene. I tillegg finnes mange av bøkene hos andre bokkjeder, så her kan du søke deg frem til de billigste stedene. Det er også mulig å kjøpe bøkene brukt. Pensumliste vil bli publisert av faglærere, men hvis du er usikker vil fadderene dine være til god hjelp angående hvilke bøker du trenger.

Nybegynnertips relevant til sykepleiestudiet

Ferdighetstrening

På sykepleien er praksis like viktig som teori, og det er et grunnleggende fokus på broen mellom teori og praksis. For å gjøre studentene sterke i praksis har vi ved sykepleien på NTNU noe som kalles "ferdighetstrening" i timeplanen. Ferdighetstreningene varer som regel i 3-4 timer der man er sammen med sin basisgruppe. Disse foregår på en egen moderne og nyteknologisk simuleringsavdeling. Her er alt utstyr man bruker i sykepleierverden tilgjengelig. I tillegg har skolen flere simuleringsdukker med simulert pust, puls, hjerterytme osv. som studentene bruker for å trene på ulike prosedyrer. Ferdighetstreningen dreier seg altså i all hovedsak om at studentene skal trene og lære seg sykepleiehandlinger og sykepleieprosedyrer for å kunne anvende disse i praksis. På ferdighetstreningene lærer man alt fra korrekt hygiene i forbindelse med stell til blodprøvetaking. I forbindelse med dette er du nødt til å kjøpe en sykepleieruniform, søsterur, navneskilt og penn. Du bør også ha gode innesko. Uniformen vil du få mulighet til å bestille gjennom representanter som kommer til skolen i løpet av de første dagene. Ellers er det mulig å kjøpe disse eksternt, som for eksempel på www.gymo.no.

Basisgrupper

Ved studiestart blir klassen delt inn i noe som kalles basisgrupper. Dette er grupper bestående av rundt 10 medstudenter som gjennom de tre årene på sykepleien samarbeider rundt problembasert oppgaveløsning. Eksempelvis får man en case man i grupper skal foreslå en løsning på. Disse gruppene gir rom for gode vennskap samt en bratt læringskurve. I løpet av året er det et par gruppearbeid som foregår i basisgruppene. Her får man også en basisgruppelærer som man har gjennom hele året. Læreren fungerer som regel som kontaktpersonen mellom student og skole, da det er denne læreren man har mest kontakt med og tettest oppfølgning fra. Basisgruppearbeid er som regel obligatorisk oppmøte.

Praksis 

På sykepleiestudiet er store deler av skoleåret preget av praksis. Praksisperiodene varer i 8-10 uker. I løpet av studietiden skal du gjennom totalt 5 praksisperioder fordelt på tre år, hvorav man har én praksis i løpet av førsteåret, to andreåret og to tredjeåret. Praksisområdene man skal gjennom er følgende:

- Sykehjemspraksis (kun førsteåret)

- Medisinsk fagområde

- Kirurgisk fagområde

- Psykisk helsearbeid

- Hjemmebasert omsorg

Ved valg av praksisplass får man et tilfeldig valgnummer og velger praksissted deretter. Man får en praksislærer som representant fra NTNU, samt en eller flere veiledere fra praksisstedet. Under praksis blir man fulgt opp av både praksislærer og veileder og har jevnlige møter sammen for refleksjon, vurdering og generell veiledning. Praksisen innebærer også at man leverer en praksisoppgave relatert til praksisstedet.

Praktisk informasjon

Sett bort fra nevnt utstyr i forbindelse med ferdighetstrening, er det ikke noe spesielt man må ha for å gå sykepleien. Det kan lønne seg å ha en pc i forbindelse med at oppgaver skal leveres digitalt. Gjennom NTNU får man Office-pakken med blant annet Word og PowerPoint gratis. Det er ingen forutsetninger for hvilken type pc man har. Nettsider som brukes er stort sett www.varnett.no, der alle relevante sykepleieprosedyrer ligger digitalt. Sjekk gjerne om din pc er kompetent til denne nettsiden! Læringsplattformen som brukes ved NTNU er BlackBoard. Her ligger alt av informasjon angående emner, timeplan, innleveringsportaler, generell og spesiell informasjon, kunngjøringer og lignende. BlackBoard har også en mobilapp.

Skolen befinner seg på Øya Helsehus som ligger på området St. Olavs Hospital i Trondheim sentrum. Nærmeste busstopp er Studentersamfundet. Her har man egen akademikabutikk, kantine, lesesal, grupperom, datarom og skap til oppbevaring.

Emner

1. studieår:

- Anatomi, fysiologi og biokjemi

- Mikrobiologi

- Sykepleie 1. år

- Helsefremmende og forebyggende sykepleie

- Kliniske praksisstudier

 

 

2. studieår:

- Sykdomslære og farmakologi

- Sykepleie 2. år

- Kliniske praksisstudier x 2

 

3. studieår:

- Global helse

- Sykepleie 3. år

- Kliniske praksisstudier x 2

- Bacheloroppgave