Nybegynnerinfo/tips

Tips, triks og råd som ny student!

Faddergrupper

Etter Immatrikuleringsseremonien og informasjonsgjennomgang i forelesningssalen vil dere bli delt inn i faddergrupper. Du kommer til å tilbringe mye tid sammen med faddergruppen din (og andre faddergrupper) de første to ukene, så her har dere mulighet til å bli godt kjent med hverandre! OG IKKE MINST bli veldig gode venner!

 

Semesteravgift og studentapp

Når du har takket ja til studieplassen vil du motta et brev med en firesifret PIN-kode som skal anvendes på Studentweb. Her skal du betale semesteravgift og bekrefte utdanningsplanen din. Når du har betalt semesteravgiften vil du kunne motta lån og stipend, samt tilgang til studentmail og studiebevis. Studentbeviset kommer i form av en app, som du finner på App Store eller Google Play under navnet “Studentbevis”.

 

Pakkeliste til Trondheim

De første dagene/ukene i ny by kan være hektiske! Du kjenner få og vet ikke hvor noen ting er… For å slippe ytterligere stress kommer det her noen tips om hva som er lurt å ta med seg til Trondheim:

  • Laken til togafest (ikke stretchlaken, viktig)
  • Generelt alle kostymer du får med deg, temafest er veldig populært!
  • Penklær til fest og ball
  • Regntøy!!
  • Sabla godt humør!

 



Studentbevis

Når du har betalt semesteravgiften kan du få studiebevis. Dette blir det mulighet for å anskaffe i løpet av de første skoledagene under fadderukene. Studentbeviset brukes som adgangskort til ytterdører, grupperomdører og datasaler, til printere og som lånekort.

 

Linjeforeninger

De fleste av NTNU sine studieprogrammer har linjeforeninger, der flere av dem har over hundre år gamle tradisjoner. Nutrix, som er linjeforeningen til sykepleie, er en nokså ny linjeforening – vi er dermed med å forme linjeforeningen og dens tradisjoner. Etter fadderukene vil det holdes generalforsamling med linjeforeningen, og det vil også være mulighet for å stille til valg til flere stillinger.

 

Lånekassen

Når du har betalt semesteravgiften kan du søke om å få studielån. Vi kan anbefale å betale semesteravgiften så fort du har bestemt deg for å takke ja til plassen og har registrert deg på studentweb. Det kan nemlig være opptil 8 ukers venetid hos Lånekassen, derfor bør du være tidlig ute med å søke. Gå inn på www.lanekassen.no og følg instruksjonene du får der.

 

Kjøp av bøker

Som student står du selv til ansvar for å kjøpe nødvendige pensumbøker. Disse bøkene finner du på Akademika-butikkene som er på de ulike campusene. I tillegg finnes mange av bøkene hos andre bokkjeder, så her kan du søke deg frem til de billigste stedene. Det er også mulig å kjøpe bøkene brukt. Pensumliste vil bli publisert av faglærere, men hvis du er usikker vil fadderene dine være til god hjelp angående hvilke bøker du trenger.

Informasjonen relevant til bare sykepleiestudenter

Læringsteam

Ved studiestart blir klassen delt inn i noe som kalles læringsteam (LT) Dette er grupper bestående av rundt 10 medstudenter som gjennom de tre årene på sykepleien samarbeider rundt problembasert oppgaveløsning. Eksempelvis får man en case man i grupper skal foreslå en løsning på. Disse gruppene gir rom for gode vennskap samt en bratt læringskurve. I løpet av året er det et par gruppearbeid som foregår i læringsteam. 

 

Første året vil man få en læringsteamlærer som man har gjennom hele året. Læreren fungerer som regel som kontaktpersonen mellom student og skole, da det er denne læreren man har mest kontakt med og tettest oppfølgning fra. LT-arbeid er som regel obligatorisk oppmøte.

 

 

 

Praksis 

På sykepleiestudiet er store deler av skoleåret preget av praksis. Praksisperiodene varer i 8-10 uker. I løpet av studietiden skal du gjennom totalt 5 praksisperioder fordelt på tre år, hvorav man har én praksis i løpet av førsteåret, to andreåret og to tredjeåret.

Praksisområdene man skal gjennom vises på oversikten over studietprogrammet under. 

 

Ved valg av praksisplass får man et tilfeldig valgnummer og velger praksissted deretter. Dette valget foregår noen uker før praksisperioden og arrangeres av tillitsvalgt i kullet. Det legges ut oversikt over tilgjengelige praksissteder en uke før valget, som gjør det mulig å planlegge hvor man vil. I alle praksisperiodene er det sjanse å havne utfor Trondheim kommune, noen må også flytte. I slike tilfeller gis det stipend fra NTNU som skal dekke litt av utgiftene. 

 

Man får en praksislærer som representant fra NTNU, samt en eller flere veiledere fra praksisstedet. Under praksis blir man fulgt opp av både praksislærer og veileder og har jevnlige møter sammen for refleksjon, vurdering og generell veiledning. Praksisen innebærer også at man leverer en praksisoppgave relatert til praksisstedet. 



Studieplan og emner

Det kom en ny studieplan for sykepleierstudiet høsten 2020, så dere som starter høsten 2022 er det tredje kullet på denne studieplanen. Dette kan gjøre det vanskeligere å kjøpe brukte lærebøker, siden de også er endret. 

 

En av de største forskjellene på den nye studieplanen er ExPhil eksamen første året, samtidig som det er mer fokus på teknologi og faglig ledelse i tredje året. De gamle fagene sykepleie, sykdomslære, farmakologi og medikamentregning er nå satt sammen og fordelt utover tre år. Dette gjør at man får en bred læring om fagene i løpet av hele studiet, slik at fagene alltid er frisk i minne.

 

Det er lurt å bli kjent med fagene du skal ha og lese hva som er forventet læringsutbytte. Dette kan gi en bedre helhetsforståelse og sette forventninger til faget. Husk at det er læringsutbytte eksamen tar utgangspunkt i, ikke undervisningen. Eksamensoppgavene blir alltid laget ut fra læringsutbyttet.